Informatii

Tehnica inhalosedarii este folosita cu succes in clinicile stomatologice din intreaga lume, fiind ideala in cazul pacientilor cu toleranta scazuta la anestezierea clasica (prin injectie). Beneficiul major este reprezentat de faptul ca trezirea – posibilitatea de reluare a activitatii – se face in cateva secunde dupa oprirea administrarii gazului. Acest gaz, in combinatie cu oxigenul, are un efect calmant, astfel incat atat senzatia de durere cat si teama sunt complet indepartate. Inhalosedarea poate fi utilizata atat asupra adultilor cat si asupra copiilor, aceasta tehnica va indeparta cu siguranta orice urma de frica sau anxietate.

Desi lucram cu aparate laser care ne permit de multe ori sa renuntam complet la anestezie, unele cazuri impun folosirea anestezicului local. Din respect pentru dumneavoastra, la Clinica Diadent sunt folosite doar seringi monojet, cu ac atraumatic, astfel incat punctia sa fie cat mai fina si nedureroasa. Pentru ca avem in vedere in primul rand siguranta dumneavoastra, toate acele si fiolele cu anestezic sunt DE UNICA FOLOSINTA si sunt degajate dupa fiecare pacient.

La Clinica Diadent vrem sa dovedim faptul ca lucrarile executate sunt pe masura descrierilor facute, de aceea, va oferim un certificat de garantie. Perioada de garantie a oricarui tratament stomatologic variaza in functie de substratul biologic si anatomic al fiecarui pacient, materialul din care sunt confectionate lucrarile, obiceiurile vicioase ale pacientilor, dar si de respectarea indicatiilor postoperatorii. Calitatea are intaietate, asadar, in clinica noastra exista doar aparatura si materiale de ultima generatie, recunoscute pe piata nationala si internationala, pentru a oferi cea mai buna sansa la durabilitate pe timp indelungat a manoperelor efectuate. Trebuie sa avem in vedere ca nimic nu este permanent insa tehnica corecta a medicului alaturi de materiale de inalta calitate folosite sunt factorii cei mai importanti pentru succesul tratamentului pe termen lung.

Echipa noastra doreste intotdeauna sa vina in intampinarea problemelor si doleantelor dumneavoastra. Stim ca un aspect important este si cel financiar, de aceea stabilim impreuna cu fiecare dintre dumneavoastra, inca de la inceput, planul de plata adecvat nevoilor personale.
Astfel, pacientii nostri stiu exact costurile totale dar si etapele de plata necesare derularii intregului tratament.
De asemenea, Clinica Diadent va pune la dispozitie posibilitatea de a plati in rate, prin intermediul unui instrument bancar (credit) la libera dumneavoastra alegere (va stam la dispozitie daca aveti nevoie), astfel incat sa nu trebuiasca sa faceti compromisuri in ceea ce priveste sanatatea dumneavoastra orala.

Iata un fragment preluat din reputatul cotidian Wall Street (www.wall-street.ro):
« Potrivit unui studiu de cercetare efectuat la nivel global de revahealth.com, gradul mediu de satisfactie a persoanelor care au optat pentru programele de turism dentar a atins 84%, pacientii economisind, in medie, 4.800 de euro, adica 60% din costul unui tratament stomatologic solicitat in tara de provenienta.
Peste 95% dintre respondenti au ales aceste programe datorita costurilor scazute, factorul de decizie in alegerea clinicii fiind dat de calitatea standardelor profesionale, tehnologiile de ultima ora folosite si a posibilitatii de rezolvare a problemele dentare intr-un timp mult mai scurt. Unul dintre cei mai importanti factori […] in acest sens, este acordarea unei importante maxime pentru siguranta pacientilor, prin utilizarea sterilizatoarelor in cadrul clinicilor conform standardelor de management al calitatii.
[…] De exemplu, in Romania sunt preturi de doua sau chiar trei ori mai mici fata de regiunea vesteuropeana, tratamentele fiind la aceleasi standarde de calitate cu cele din clinicile din Statele Unite sau Europa de Vest. De asemenea, perioada pe care pacientul trebuie sa o aloce pentru astfel de interventii este mult mai scurta. Astfel, estimam ca pacientii expatriati vor reprezenta 25% din totalul numarului de persoane care vor solicita serviciile clinicii anul acesta.»
Clinica Diadent adera la noile curente in materie de turism dentar. Daca in ceea ce priveste beneficiile financiare expertii si-au spus cuvantul, rolul nostru este de a va asigura de calitatea serviciilor oferite.
De ce beneficiati apeland la clinica noastra pentru o oferta completa de turism dentar ?
Oferta de baza este compusa din:
– rezervare la unul dintre hotelurile partenere (pe durata tratamentului)
– preluare de la aeroport – pana la hotel
– transportul la clinica noastra
– brosura cu recomandari de vizitare a diverselor obiective turistice din Iasi si imprejurimi.
In opinia noastra, Iasul este un centru cultural cu o istorie deosebita care merita descoperit in intregime.

La cerere, va vom pune la dispozitie o lista de oferte ale hotelurilor si pensiunilor cu care colaboram, insa daca dumneavoastra decideti ca ofertele noastre nu va satisfac puteti apela la oricare alt hotel din oras.
Pentru a va scapa de orice griji, pe perioada vacantei, va punem la dispozitie si o masina personala, cu un sofer – ghid, la pretul de 50 euro/zi –in care sunt incluse: taxa de drum, asigurare transport persoane, carburantul – pentru deplasarile care nu depasesc 30 de kilometri. Partenerii nostri impartasesc aceleasi standarde de inalta calitate a serviciilor oferite ca si clinica noastra.
Pentru a beneficia de Turism Dentar in cadrul Clinicii Diadent este necesar sa ne trimiteti o cerere formala in prealabile.
Profitati deci de o vacanta linistita, la preturi decente, pentru a va recastiga si zambetul sanatos, si pofta de viata in acelasi timp !

Igiena orala si tratarea problemelor stomatologice este importanta pentru noi toti.
Exista, insa, cazuri speciale in care persoanele care au nevoie de asistenta stomatologica specializata ezita sa viziteze medicul dentist fie din cauza diferitor probleme de sanatate, fie din cauza unor stari fiziologice particulare.
In aceste categorii intra cel mai adesea persoanele cu probleme cardiovasculare, de ORL, femeile insarcinate sau cele care alapteaza, dar si alte categorii de pacienti cu grad inalt de risc.
Pentru acestia dintre dumneavoastra, Clinica Diadent va pune la dispozitie tratamente specializate, garantadu-va siguranta starii dumneavoastra de sanatate.
In colaborare cu medici specialisti din alte domenii – anestezisti, cardiologi, psihoterapeuti, care ne pot asista la fata locului pe parcursul tratamentului, si numai dupa consultarea istoricului medical – vom stabili cele mai bune metode de a va trata problemele stomatologice fara ca starea dumneavoastra de sanatate sa fie afectata. Includem aici si cazul copiilor, care sunt in general mult mai sensibili la tratamente si durere, avand si un coeficient de rabdare mult mai scazut fata de un pacient adult.

1. Sunt insarcinata. Pot apela la tratament stomatologic ?
Trebuie inteles ca sarcina nu este o boala, ci o stare fiziologica normala. Desi in primul si ultimul trimestru de sarcina nu este de preferat sa se intervina cu tratamente stomatologice (mai ales de anvergura), in cel de-al doilea trimestru al sarcinii se recomanda chiar ca o gravida sa isi asaneze toata cavitatea bucala si sa inlature astfel toate focarele de infectie care mai tarziu pot dauna atat ei, cat si bebelusului.
2. Pot sa fac radiografie dentara daca sunt insarcinata ?
Desi aparatele noastre au un nivel de radiatii foarte redus, ca si in cazul anterior, nu recomandam expunerea mamei si a fatului la radiatii. Pentru cazurile extreme insa, adresati-va mai intai medicului ginecolog si, cu acordul acestuia, specialistii nostri va vor pune la dispozitie cea mai buna metoda pentru cazul dumneavoastra.
3. Cum imi conving copilul sa vina la stomatolog ?
In primul rand, prin exemplu personal. Apoi, explicandu-i ca tratamentele stomatologice la Clinica Diadent nu sunt dureroase. Nu in cele din urma, atitudinea personalului nostru va contribui la cladirea increderii copilului dumneavoastra in medicul dentist. In cei peste 20 ani de experienta in domeniul medicinei dentare, am invatat cum sa relationam cu cei mici si sa avem grija si de partea emotionala a vizitei la stomatolog nu doar de tratamentul in sine.
4. Am voie in cabinet pe parcursul examinarii copilului meu ?
Aceasta intrebare ne este adresata frecvent de catre mamele care isi aduc pentru prima data copii la clinica noastra. De fapt, recomandarea noastra este de a nu intra impreuna cu copilul in cabinet decat in cazurile speciale (varsta foarte mica, deficiente), intrucat relatia doctor-pacient se construieste cel mai bine pe baza increderii si a senzatiei de intimitate. Dealtfel, atitudinea degajata a mamei ii va imprima copilului o stare asemanatoare de relaxare, contribuind astfel la desfasurarea placuta a actului medical.

Politica Diadent respecta legile medicale in vigoare, subscriind la Carta Alba a drepturilor si indatoririlor pacientilor, asa cum a fost ea intocmita de catre organismele in vigoare pe plan european. Respectandu-si pacientii, centrul medical stomatologic Diadent doreste sa ofere clientilor sai servicii de o calitate garantata. Prin aceasta prisma si facand uz de experienta noastra anterioara, am intocmit o lista de drepturi de care puteti face uz de fiecare data cand ne vizitati in calitate de pacient.
Diadent recunoaste:
• Drepturile pacientului de a beneficia de servicii de calitate, oferite de catre un doctor
stomatolog licentiat.
• Drepturile oricarui potential pacient de a fi informat in ceea ce priveste alternativele de tratament, cat si asupra costurilor totale ale serviciilor si produselor oferite, inainte de a trece la faza efectiva a tratamentului.
• Dreptul pacientului de a-si alege medicul stomatolog pe care il considera cel mai potrivit.
• Dreptul pacientului de a avea acces la fisa personala / istoricul medical.
• Dreptul pacientului la confidentialitate si intimitate.
• Dreptul pacientului la a fi in cunostinta de cauza in ceea ce priveste tratamentul care urmeaza a-i fi aplicat, astfel incat sa isi poata da liberul consimtamant asupra acestuia.
Astfel, informatia data pacientului asupra starii sale de sanatate trebuie sa fie clara si fidela, expusa intr-un limbaj accesibil.
• Dreptul pacientului de a fi tratat intr-un mediu sigur si sanatos, cu respectarea normelor in vigoare.

Politica Diadent respecta legile medicale in vigoare, subscriind la Carta Alba a drepturilor si indatoririlor pacientilor, asa cum a fost ea intocmita de catre organismele in vigoare pe plan european. Respectandu-si pacientii, centrul medical stomatologic Diadent doreste sa ofere clientilor sai servicii de o calitate garantata.
Astfel, pacientul trebuie sa respecte :
• Regulile interne referintoare la igiena sau siguranta (sala de radiologie).
• Orarul consultatiilor ; in caz de imposibilitate de a va prezenta la ora stabilita, sau in cazul unei intarzieri, pacientul are indatorirea de a ne anunta cu minim 24 de ore in avans.
• Ceilalti pacienti : personalul medical Diadent recunoaste si valorifica importanta fiecarui pacient si a fiecarui caz in parte. Totusi, uneori, unele cazuri necesita tratament de urgenta. In acest caz, apelam la intelegerea dumneavoastra pentru decalajele orare care pot surveni.
• Regulile de igiena si indicatiile medicului dumneavoastra stomatolog , necesare dupa unele interventii stomatologice, pentru a preveni orice risc de complicatii sau deteriorarea lucrarii executate.
• Contractele incheiate, acordurile date : va rugam sa respectati grila de plata asupra careia ati cazut de acord cu personalul Diadent.
• Dreptul medicului dumneavoastra dentist la informatie : este nevoie de colaborarea medicpacient pentru a alege tratamentul cel mai benefic pentru dumneavoastra.

1. In ce zona de preturi va incadrati ?
Clinica stomatologica Diadent este dedicata sa ofere clientilor sai numai servicii de inalta calitate, la standarde europene ridicate. Aceasta atrage dupa sine si afirmatia ca la noi nu veti gasi cele mai ieftine servicii, insa cu siguranta veti gasi cele mai bune servicii si cele mai bune solutii in raportul calitate/pret.
Punem, in plus, la dispozitia dumneavoastra, o gama larga de abonamente si de planuri de finantare, adoptam politici de plata in rate, si/sau reduceri pentru pacientii care necesita tratamente multiple, sau pur si simplu pentru clientii fideli, care se reintorc la noi si care, de obicei, ne aduc si alti clienti noi.

2. Cum ajung la Diadent ?
Suntem pozitionati in centrul Iasului, pe o strada linistita, in apropierea garii centrale Iasi, accesul facandu-se cu usurinta (vezi harta) din orice zona ati veni. Daca doriti insa detalii suplimentare, va rugam sa ne contactati pentru a va clarifica orice alta nelamurire. Consultatiile se pot programa si telefonic, prin mesaj pe pagina de Facebook sau prin email.

3. Pot apela la dumneavoastra pentru o restaurare completa a danturii ?
Da. Clinica noastra va pune la dispozitie o gama larga de servicii medicale stomatologice, de la simplu la complex.
4. Cum tratati urgentele?
In principiu, clinica Diadent are un orar bine stabilit care se respecta cu strictete, insa pentru cazurile deosebite, urgente, exceptia este de la sine inteleasa. Clinica Diadent pune la dispozitia pacientilor sai personal medical calificat care sa asigure tratamentul de urgenta in cazul in care acesta este necesar. Ulterior, vom stabili cu dumneavoastra un orar normal de intalniri, pentru tratamentul propriu-zis. Fie ca este vorba despre o durere de dinti, fie ca aveti nevoie de un tratament complex, va asiguram ca la Diadent veti gasi intelegerea cautata.
5. Nu ma dor dintii. De ce as face un control periodic ?
Chiar daca semnele afectiunilor dentare nu sunt intotdeauna evidente pentru dumneavoastra ca si pacient, un specialist ar putea depista, in timpul unui control de rutina, unele probleme care lasate netratate ar duce la complicatii nedorite. Exemplul cel mai frecvent este cel al unei carii care nu devine vizibila pentru pacient decat in momentul in care este indeajuns de mare incat sa nu se mai poata evita obturatia (plomba) –in cel mai bun caz.
La Clinica Diadent credem cu tarie in beneficiile preventiei fata de cele ale tratamentului.
“O modalitate de prevenire a bolii valoreaza cat cincizeci de moduri de a vindeca boala” – Trevor Howard
6. La cat timp ar trebui sa imi fac un control stomatologic de rutina ?
Perioada recomandata este intre 1 an – 6 luni, iar in cazul pacientilor care sufera de paradontopatie controlul este necesar la un interval de 4 luni.
7. La ce varsta ar trebui sa incep sa imi aduc copilul la stomatolog ?
Dentitia de lapte a copilului (20 de dinti) este completa, de obicei, in jurul varstei de 2 ani si jumatate. Acesta este si momentul cel mai indicat pentru a-l aduce la primul sau control stomatologic pentru a-i crea obisnuinta sanatoasa a controalelor stomatologice periodice.
8. Care sunt cele mai frecvente tratamente stomatologice ?
Tratamentul cariei dentare este unul dintre cele mai intalnite tratamente stomatologice. Nu trebuie insa considerat ca acest tratament este unul banal, el trebuie abordat cu responsabilitate: o carie netratata corect poate provoca afectiuni care pot duce, in cazurile extreme, chiar la pierderea dintelui.

9. Am un dinte compromis. Mi-l puteti salva ?
Tehnologiile folosite la Diadent permit reconstructia unui dinte care a fost distrus in proportie de 85-90% in doar o singura sedinta. Prin comparatie, in cazul tratamentelor clasice procentul ar fi fost de aproximativ 45%. Metodele de abordare si tratament au evoluat de-a lungul timpului, permitand recuperarea unui dinte afectat in mult mai multe situatii.
10. Vreau dinti mai albi. Ce metoda ma sfatuiti sa folosesc ?
Diadent ofera clientilor servicii pe masura necesitatilor, a cerintelor si a particularitatilor fiecaruia. Tratamentele de albire propuse de noi vor fi, prin urmare, sugerate in functie de aceste variabile. Va rugam sa consultati si sectiunea TEHNOLOGII pentru detalii suplimentare. Nu uitati insa ca o dantura sanatoasa se pastreaza doar in masura in care ingrijirea personala isi aduce contributia, complementand tratamentele medicale de specialitate.
11. Ce e, in fond, estetica dentara?
Estetica dentara este arta si practica specializata prin care dantura dumneavoastra afectata de diverse suferinte care o fac sa fie deficitara (desigur pe langa alte disfunctii majore)- este readusa la parametri estetici doriti.
Dintre cele mai intalnite probleme care determina pacientii sa apeleze la cosmetica dentara enumeram :
– spatieri inestetice intre dinti (produse de migrari patologice sau de existenta unor edentarii nerezolvate protetic)
– malpozitii dentoalveolare(rotiri in ax,torsionari,blocaje ocluzale,egresiuni dentare,etc)
– modificari de culoare (pete,striuri,fisuri in smalt)
– alte modificari care intereseaza functia fizionomica a sistemului stomatognat.
12. Puteti corecta spatiile inestetice dintre dinti ?
Desigur, exista o intreaga gama de procedee clinice la care puteti apela pentru a va rezolva aceasta problema. La clinica stomatologica „Diadent”,medicii nostri va vor sfatui care este solutia cea mai buna pentru cazul dumneavoastra (corectie ortodontica, protetica, etc). O metoda moderna care se practica la noi este aplicarea pe dintii dvs a unor fatete foarte subtiri de portelan sau compozit care va vor reda fizionomia dorita si va vor conferi un zambet fermecator, inchizand spatiile interdentare fara a fi nevoie de purtarea unui aparat ortodontic.
13. Puteti corecta si gingiile inestetice?
Desigur. Aspectul inestetic al gingiei – fie ea in exces, deci prea vizibila in timpul fonatiei sau a surasului, sau o gingie care se abate de la planul ei normal – poate fi corectata prin tehnologie laser minim invasiva sau chirurgical (pentru situatii mai complexe).
Rezultatele reconturarii gingivale sunt spectaculoase!
* De retinut: dupa corectia plastica a gingiei, este necesara adeseori si corectarea ulterioara a planului de ocluzie dentara – acest aspect va fi evaluat de medicul dentist.

A
Abces –o infectie la nivelul osului sau in tesuturile moi
Amalgam –aliaj de restaurare dentara format in combinatie cu mercurul
Anestezic –substanta care prin administrare scade sau elimina durerea
Anestezie –tehnica prin care se administreaza un anestezic si se sedeaza organismul in timpul interventiei
Apex –varful radacinii unui dinte
Albire –tehnica care consta in aplicarea unui agent chimic care are ca efect alibirea dintiilor
Ata dentara –fir subtire de matase sau nylon, care se foloseste pentru indepartarea resturilor alimentare si a placii bacteriene, dupa fiecare masa
B
Bruxism –strangerea si scrsnirea involuntara a dintiilor(de obicei in timpul somnului)
Boala paradontala –inflamarea gingiei sub actiunea tartrului si a acumularii microbiene, care are ca efect in timp rezorbtie osoasa, slabirea ligamentelor parodontale (ce leaga dintele de os), mobilitate dentara si pierderea dintilor.

C
Cavitate – pierdere de tesut la nivelul coroanei dentare
Cavitate bucala –este primul segment al tubului digestiv care se dechide spre exterior cu orificiul numit “gura”
Cement –structura care acopera radacina dentara
Compozit –material de restaurare a dintelui
Chiuretaj –indepartarea unui tesut infectat, necrozat, etc.
Carie dentara –boala a dintelui care duce la distrugerea lui treptata; nu se vindeca de la sine
Chirurg oro-maxilo-facial –specialist care pune un diagnostic si trateaza traumatisme, infectii complicate, tumori si malformatii din regiunea orala, maxilara si faciala
Coroana –element anatomic al dintelui, care se afla deasupra gingiei(structura exterioara a dintelui); daca este distrusa, aceasta poate fi restaurata prin aplicarea de coroane artificiale din diferite materiale
Camera pulpara –spatiu inchis din interiorul dintelui in care se gasesc nervi si vase de sange
Captusirea protezei –remodelarea suprafetei ce intra in contact cu mucoasa a unei proteze cu scopul de a se adapta mai bine
Canal radicular –spatiu care uneste camera pulpara cu apexul fiecarei radacini; pot fi mai multe intr-o singura radacina
D
Dentitie –totalitatea dintilor
Dinti temporari –dintii “de lapte”; primii dinti care apar la om
Dentina –face parte din structura unui dinte si este situata sub smalt si cement
Dinte inclus –dinte neerupt sau partial erupt a carei eruptie este imposibila
Dinti permanenti –cei 32 de dinti ai adultului care ii inlocuesc pe cei temporari(8 incisivi, 4 canini, 8 premolari, 12 molari)
Detartraj –procedura folosita pentru a indepata placa bacteriena, tartrul, petele de pe dinti
Dinte stalp –dinte sau implant dentar folosit ca element de sustinere a unei lucrari protetice
E
Estetica dentara –specialitate dentara care are drept scop imbunatatirea aspectului danturii
Endodont –specialist stomatolog care se ocupa de tratamentul de canal, infectiile plupare si periapicale
Extractie – scoaterea dintelui
F
Fluor –element chimic,folosit in profilaxia cariilor dentare
G
Gingie –tesutul moale care acopera osul din jurul dintelui
Gingivectomie –indepartarea excesului de tesut gingival
Grefa –portiune de tesut sau material artificial plasat in contact cu tesuturi cu structura asemanatoare in scopul corectarii unei deficiente sau al unui defect
I
Implant dentar –inlocuitori prefabricati ai dintilor din diferite materiale, plasati in os si cu ajutorul carora sunt refacute arcadele dentare
Intraoral –totalitatea elementelor din cavitatea orala
L
Labial –legat de zona buzelor
Lingual –zona din jurul limbii
M
Mandibula –osul mobil al craniului care impreuna cu limba si tesuturile moi formeaza planseul cavitatii bucale
Masticatie –actiunea de a mesteca
Maxilar –osul care delimitaza superior cavitatea bucala
O
Ocluzie –contacte dentare multiple, obtinute prin muscare sau mestecare
Ortodontie –specializare stomatologica care se ocupa cu corectarea si refacerea alinierii corecte a dintilor precum si functionalitatea acestora
Obturatie –restaurare a unei carii
P
Profilaxie stomatologica –educatie pentru prevenirea aparitiei bolilor dentare
Proteza –set artificial de dinti din diferite materiale care inlocuiesc dintii naturali; proteza poate fi fixa sau mobila.
Punte –proteza fixa
Pericoronarita –imflamarea si infectarea gingiei, a ligamentelor, a osului si a altor tesuturi din jurul dintelui; de obicei apare ca o complicatie eruptiei dentare

Pedodontie – specialitate care se ocupa cu tratarea afectiunilor dentare la copii
Parodontologie –disciplina care se ocupa cu tratamentul afectiunilor parodontiului(tesut din jurul dintelui)
Placa bacteriana –biofilm (“panza”) care se acumuleaza pe dinte si este formata din bacterii, saliva, resturi alimentare; prin mineralizarea acesteia apare tartrul
Periaj profesional –procedura realizata in cabinet de medicul dentist cu instrumentar rotativ si pasta speciala care duce la indepartarea placii bacteriene, a resturilor alimentare din zonele greu accesibilesi a petelor de pe suprafetele dentare
Protetica – specialitate care se ocupa cu inlocuirea dintilor lipsa
Pulpectomie –indepartarea pulpei dentare in totalitate atat din camera pulpara cat si din canalele radiculare
Pulpita –inflamatie a pulpei dentare, proces extrem de dureros
R
Rezectie apicola
 –amputarea apexului unui dinte in scopul tratarii unui proces infectios
Resorbtie osoasa –diminuarea tesutului osos care sustine dintele, cauzat de obicei de o infectie sau de un traumatism permanent asupra dintilor
Radiografie –imagine alb- negru a structurilor dure realizare cu ajutorul tehnicilor de iradiere si imprimate pe film radiologic
Radacina –parte componenta a dintelui situata in interiorul osului alveolar (nu este vizibila ochiului)
S
Smalt 
–exteriorul dur al coroanei dintelui; este tesutul cel mai dur din organism
Stomatologie pediatrica – specialitate care se ocupa cu tratarea afectiunilor dentare la copii
Sigilare –tehnica de aplicare a unor materiale de protectie pe suprafata dintilor avand ca scop prevenirea aparitiei cariilor
T
Trismus –inclestarea maxilarelor cu limitarea deschiderii gurii
Tartru –mineralizarea placii bacteriene; este o structura  dura, aderenta la dinte si se afla atat deasupra gingiei (vizibila) cat si subgingival (nu se vede)