Protetica

Protetica dentara este ramura stomatologiei care vizeaza portiunea coronara a unitatilor masticatorii. Prin interventii de protetica dentara se restabileste integritatea dentara afectata de leziuni sau degradare, folosind:

–proteze dentare fixe/mobile – dispozitive care inlocuiesc intreaga arcada cu dintii lipsă.
– fatete dentare – un invelis ceramic subtire, dar foarte rezistent, care se aplica peste suprafata vizibila a dintilor si sunt folosite pentru a corecta sau/si imbunatati aspectul danturii
– coroane unidentare – coroana dentară este o lucrare protetică care acoperă in totalitate un bont sau un dinte cu un grad mare de distructie coronară, reusind astfel să îl salveze atât din punct de vedere estetic, cât si functional
– incrustatiile – lucrări protetice foarte estetice, asemănătoare obturatiilor fizionomice insa sunt realizate în laborator pe bază de amprentare
– puntile dentare – restaurarea dentara fixa folosita pentru a inlocui unul/ mai multi dinti lipsa; puntile sunt ancorate pe dintii stalpi ce delimiteaza edentatia.
– lucrarile protetice pe implanturi – inlocuiesc unul/mai multi dinti pierduti; refac in totalitate coroana dintelui printr-o lucrare protetica si inlocuiesc radacina dintelui printr-un implant ( suportul intraosos este implantul).

Desi o componenta esentiala, protetica dentara nu se rezuma doar la estetica. Este obligatorie o reconstructie functionala, ceea ce inseamna ca trebuie analizate si restabilite toate functiile sistemului stomatognat: fonatia (producerea sunetelor), masticatia (mestecarea alimentelor) si refacerea corecta a ocluziei dentare pentru a evita complicatiile unei ocluzii patologice (bruxism, afectare pulpara in urma traumatismului mecanic, retractie gingivala de cauza traumatica, etc.).

Există, pe de alta parte, o strânsă interdependenţă între protetică şi celelalte discipline clinice ale medicinei dentare. Pentru o lucrare protetica corect realizata sunt necesare in prealabil etape de pregatire a suportului dentar:

– igienizarea cavitatii prin detartraj si periaj profesional
– tratarea tuturor proceselor carioase
– realizarea tratamentelor endodontice (necesitatea acestora este evaluata de medic in functie de situatia clinica)
– crearea spatiului prin manopere ortodontice in cazul migrarii dintilor vecini
– evaluarea suportului muco-osos si preagtirea corespunzatoare in cazul protezelor totale
– verificarea prin metode de imagistica a stabilitatii, integrarii osoase, a implanturilor dentare inainte de realizarea protezei pe implant.


In functie de materialele din care sunt realizate, lucrarile difera ca aspect, rezistenta, durabilitate, pret. Un clinician experimentat, cunoscand avantajele si dezavantajele materialelor (ceramica, zirconiu, aliaje metalice, materiale compozite) va evalua situatia clinica, fortele masticatorii si va stabili, impreuna cu pacientul, varianta optima.

Ceramica dentara : este un material dur si rezistent cu o gama foarte bogata de nuante. Are proprietati estetice excelente putand imita cele mai mici detalii de pe suprafata dintilor. Nu poate insa sustine, de una singura, lucrari dentare intinse

Zirconiul : este un material extrem de rezistent care are o culoare alba.
Poate sustine lucrari dentare intinse dar are o gama restranse de culori si de aceea, nu poate fi folosit, de unul singur, in zonele unde pretentiile estetice sunt mari
Aliaje metalice: au o rezistenta buna dar estetica este extrem de precara, cel mai frecvent se folosesc pentru confectionarea scheletului de sustinere care este apoi acoperit de un material fizionomic.
* Se pot executa lucrari integral metalice in zonele din spate ale cavitatii bucale dar indicatiile lor s-au restrans in ultimul timp.

Compozitul : coroanele din compozit nu rezista la fel de mult ca cele din ceramica, zirconiu sau aur; in consecinta, ele vor trebui inlocuite mai des; au de obicei un schelet metalic de sustinere peste care va fi pozitionat compozitul (adesea doar pe partile exterioare, vizibile, ale coroanei, nu si pe fata ocluzala unde se realizeaza masticatia)

Acrilatul : are o rezistenta scazuta si o estetica ce lasa de dorit, este insa foarte ieftin, utilizarea preponderenta este pentru lucrarile provizorii.